Casestudy

CBS:

CBS geeft aftrap met IPv6

Uitdaging

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft als taak het publiceren van betrouwbare en samenhangende statistische informatie, die inspeelt op de behoefte van de samenleving. Webtoegang tot deze informatie loopt in de nabije toekomst gevaar door het opraken van IPv4-adressen. Ook andere overheidsorganisaties krijgen hier mee te maken. Om online toegang tot openbare gegevens en diensten te waarborgen zijn alle overheidsorganisaties verplicht om eind 2013 via het IPv6-protocol bereikbaar te zijn. Het CBS vatte als eerste de koe bij de horens.

Oplossing

Alvorens de transitie naar IPv6 te starten, liet het CBS door TNO de impact van de IPv6-eis op haar IT-infrastructuur onderzoeken. Dat leidde tot een helder advies: maak het netwerk aan de poort geschikt voor IPv6-toegang door plaatsing van een router en DNS server met zowel een IPv4- als een IPv6-adresstack. Migreer vervolgens stapsgewijs de interne infrastructuur, besturingssystemen en applicaties naar IPv6, terwijl de oude IPv4-omgeving wordt afgebouwd.

De geadviseerde aanpak beschermt aanwezige investeringen en zorgt ervoor dat clients en services die alleen IPv6 ondersteunen probleemloos toegang tot de CBS-website krijgen. Het CBS besloot het advies op te volgen en stelde samen met BT en een externe adviseur een projectplan op. “Migratie naar IPv6 is een enorme operatie en raakt de hele IT-omgeving. Daarom besloten we het simpel te houden en het project op te knippen in deeltrajecten,” vertelt John van Rooijen, Manager Technisch Beheer ICT Infrastructuur bij het CBS. “We begonnen op de meest kritische plek: de rand van het netwerk.”

Als onderdeel van de BT Internet Connect global service installeerde BT een nieuwe managed internetrouter, die op IPv6 werd voorbereid door er een dual-stack protocol op te plaatsen. Het CBS vroeg zelf een nieuw, eigen IPv6-adresblok aan, zodat gestart kon worden met het opstellen van een toekomstvast, provider-onafhankelijk nummerplan op de DNS-server. De CBS firewall vertaalt IPv6-adressen naar de interne IPv4-adressen van de bestaande systemen en applicaties.

Waarde

Het CBS is de eerste Nederlandse overheidsinstelling die webtoegang via IPv6 ondersteunt en rolt het nieuwe protocol nu geleidelijk uit over de interne IT-omgeving. “We zagen aanvankelijk nogal op tegen het migratietraject naar IPv6, maar dankzij de support van BT en een externe specialist bleek het enorm mee te vallen,” aldus John van Rooijen.

Na het inrichten van externe IPv6-toegang voegt het CBS nu op projectbasis IPv6-connectiviteit toe voor specifieke systemen en applicaties. Zo zijn overzicht en controle gewaarborgd, blijven gedane investeringen beschermd en kunnen systemen en applicaties op basis van budget en behoefte worden vervangen.

“BT heeft ons geweldig geholpen met soepele configuratie van de dual-stack managed router,” besluit John van Rooijen. “Daarnaast publiceerde BT ons nieuwe IPv6-adresblok op het internet, zodat leveranciers van internetservices over de hele wereld ons nu moeiteloos kunnen vinden. Ons IPv6-avontuur is een interessante en leerzame ervaring geweest, die in alle opzichten de moeite waard was.”

Belangrijkste dienst van BT

  • BT Internet Connect global

Bronnen

Case studies

CBS case study

PDF-98 KB