Banner

St. Antonius Ziekenhuis: BT telehousing zorgt voor gezonde informatievoorziening in toonaangevend opleidingsziekenhuis

Nu informatie aanvragen

Overview

In een ziekenhuisomgeving is directe toegang tot de juiste informatie vaak een zaak van levensbelang. Om die reden stelt de Nederlandse wetgever steeds strengere eisen aan databeveiliging. Jetse Pettinga besefte dat de bouw van een eigen backup-datacenter vooral door de regelgevingsproblematiek in de papieren zou gaan lopen.

Het toeval wilde dat BT kort daarvoor het eigen geavanceerde datacenter in Nieuwegein had uitgebreid. Inmiddels zorgt de BT Compute Telehousing-oplossing ervoor dat Jetse en zijn team de gebruikers gegarandeerde informatietoegang kunnen bieden. Bovendien is de bedrijfsvoering van het St. Antonius nu op een meer duurzame en toekomstvaste leest geschoeid.

BT heeft als IT-beheerder van het Britse zorgstelsel een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Dat sprak ons aan. Een oriënterend bezoek aan het datacenter van BT in Nieuwegein overtuigde ons dat ze die reputatie ook daadwerkelijk waar maken.”
- Jetse Pettinga, Hoofd ICT-Beheer, St. Antonius Ziekenhuis

Uitdaging

Het St. Antonius is buiten een van de aanvoerders van de lijst van topklinische Nederlandse opleidingsziekenhuizen, ook een gerenommeerd ziekenhuis voor oncologie en behandeling van patiënten met hart-, vaat- en longziekten. Het St. Antonius telt vijf locaties, inclusief een nieuw groot ziekenhuis in Leidsche Rijn bij Utrecht dat in het najaar van 2013 zijn deuren opent. Er staan bij de diverse vestigingen ruim 1,5 miljoen patiënten geregistreerd.

De Nederlandse gezondheidszorg maakt ingrijpende veranderingen door. Overheid en verzekeraars stellen hoge eisen aan de kwaliteit van de behandelingen, terwijl de kosten omlaag moeten. Ziekenhuizen worden afgerekend op harde doelstellingen, waarbij de prestaties in de vorm van ranglijsten worden gepubliceerd. Instellingen die niet aan minimumcriteria voldoen, kunnen worden bestraft met boetes of zelfs sluiting.

Zorgaanbieders moeten ook voldoen aan steeds strengere eisen op het vlak van beveiliging van patiëntengegevens.

Jetse Pettinga, hoofd ICT-Beheer van het St. Antonius Ziekenhuis, legt uit: “Op de zorgmarkt gaat toenemende concurrentie gepaard met strengere regulering. Effectief informatiebeheer is van kritisch belang, en ook wij wilden onze zaakjes perfect op orde brengen.”

Oplossing

Het St. Antonius kent een van de meest efficiënte IT-afdelingen binnen de Nederlandse zorgsector. Het zelf ontwikkelde Elektronische Patiëntendossier heeft het gebruik van papier vrijwel uitgebannen. En een zelfherstellende glasvezelring met krachtige switches staat garant voor hoge beschikbaarheid over het hele campusnetwerk.

Ondertussen bleek dat het externe backup-datacenter niet meer voldeed aan de steeds strengere regelgevingseisen en toekomstige opslagbehoeften. Zelf een nieuw datacenter bouwen bleek echter financieel onverantwoord, zodat het IT-team van het St. Antonius op zoek ging naar kosteneffectieve alternatieven.

BT had zojuist een nieuwe uitbreiding voltooid van zijn datacenter in Nieuwegein, een van de eerste in de markt dat voldoet aan de veeleisende EU-normen voor energiebesparing (Energy Usage Efficiency). Het datacenter is uitgerust met de nieuwste energiebeheer- en koeltechnologieën en met duurzame noodstroomsystemen, waardoor het een van de meest energiezuinige datacenters in zijn soort is.

Jetse Pettinga zegt: “We hebben een aantal opties doorgelicht en kwamen tot de conclusie dat een BT Compute Telehousing-oplossing die vanuithet datacenter in Nieuwegein wordt geleverd veel economischer was dan zelf bouwen.”

Waarde

De glasvezelring werd uitgebreid naar het nieuwe BT datacenter in Nieuwegein, wat betekent dat het St. Antonius verzekerd is van storingsvrije hoge beschikbaarheid voor alle IT-behoeften, van reguliere Microsoft Office-applicaties tot en met geavanceerde digitale medische beeldverwerkingssystemen.

Het spiegelen van hardware en software op zowel de hoofdlocatie als de backupsite zorgt voor nog hogere operationele continuïteit. Met virtualisatie worden rekentaken over de verschillende sites gespreid, wat de beschikbare verwerkings- en opslagcapaciteit verdubbelt, terwijl elk van de beide datacenters in een noodsituatie onafhankelijk kan doordraaien. Mocht een van de datacenters uitvallen, dan zijn alle applicaties binnen een half uur weer in de lucht.

De dataopslagbehoefte van het ziekenhuis neemt explosief toe, momenteel met zo’n 45 TB per jaar. Gelukkig kan het datacenter van BT in Nieuwegein die groei moeiteloos opvangen. Sommige gegevens moeten bovendien wettelijk langdurig worden bewaard – meer dan honderd jaar – en ook nog eens binnen twee minuten opvraagbaar zijn. Daarvoor biedt BT Compute Telehousing speciale archiveringsoplossingen.

Jetse Pettinga besluit: “BT Compute Telehousing biedt ons grensverleggende technologie, verzekert conformiteit met wet- en regelgeving, en bespaart geld dankzij schaalvoordelen. Tegelijkertijd kunnen wij duurzamer werken door gebruik van energiezuinige voorzieningen.”

Belangrijkste geleverde diensten van BT

  • BT Compute Telehousing

Bronnen

Case study