Nieuws

BT & de Cruyff Foundation: basisschool de Spiegel opent eerste ‘Schoolplein14’ in Mechelen

(2 september 2016)

In navolging van het Cruyff Court nu eerste Schoolplein14 in de stad

schoolplein 14 De SpiegelGistermiddag werd basisschool De Spiegel in Leest (Mechelen, België) de trotse eigenaar van een ‘Schoolplein14’ – het eerste in de stad.

Schoolplein14 is een initiatief van de Johan Cruyff Foundation en heeft als doel alle leerlingen uit het primair onderwijs te stimuleren om met elkaar te spelen en sporten. Het plein in Mechelen kwam tot stand op initiatief van BT, het stadsbestuur en de betrokken school.

De stad Mechelen werkt sinds 2014 samen met de Cruyff Foundation en BT; destijds nam BT het initiatief voor het eerste Cruyff Court in België.

De jeugd in beweging krijgen

Schepen van Sport Walter Schroons: “Jongeren aanzetten tot bewegen, blijft voor de stad Mechelen een prioriteit. Door sport en spel worden kinderen fitter. Via het project Schoolplein14 worden jongeren uitgedaagd om te sporten en te spelen. Daar willen we als stad extra op inzetten.”

Fabrice De Windt, CEO BT Benelux

Wij zijn enorm trots op de jarenlange samenwerking met de Cruyff Foundation en de stad Mechelen – die kadert binnen ons duurzaamheidsbeleid. Wij wensen de kinderen van basisschool de Spiegel heel veel plezier op hun eigen Schoolplein14.”
- Fabrice De Windt, CEO BT Benelux.

Cruyff Foundation schoolplein 14Schoolplein14 in de praktijk

Op het schoolplein worden in samenwerking met de school en haar leerlingen lijnen en kleurvakken op de grond en muur (coatings) aangebracht, zoals een atletiekbaan, speelcirkel of goal op de muur. Bij de coatings krijgt de school ook een bijhorend sportpakket met materialen die aansluiten bij de vlakken en een spellenhandboek.

Naast het stimuleren van sport en spel, biedt het Schoolplein14-programma leerkrachten meer structuur en overzicht op het schoolplein, laat het ook minder sportieve kinderen bewegen en stimuleert het de creativiteit van leerlingen om zelf spelletjes te bedenken.

De 14 regels van Johan Cruijff

De naam ‘Schoolplein14’ verwijst naar de 14 regels die Johan Cruijff vooropstelde toen hij zijn foundation opstartte. De coatings zorgen ervoor dat de schoolpleinen - meer dan ervoor - een ontmoetingsplek worden waar thema’s als respect voor elkaar, gezondheid, integratie, ontwikkeling en samen spelen centraal staan. Die thema’s worden vormgegeven door de 14 regels van Johan Cruijff en zijn terug te vinden op elk Schoolplein14 en Cruyff Court ter wereld.

Binnenkort krijgt de Sint-Maartenschool in Hombeek (ook in Mechelen) een eigen Schoolplein14.

BT & de Cruyff Foundation

BT is sinds 2010 verbonden aan de Cruyff Foundation. In Mechelen heeft BT specifiek het 'Heroes of the Cruyff Courts' programma geadopteerd. Naast financiële bijdragen - afkomstig uit fondsenwerving door medewerkers - helpen veel van BT’s medewerkers als vrijwilliger bij evenementen van de Cruyff Foundation.

Voor meer informatie:

BT
Dennis Doodeman
Sr. PR & Corporate Relations Manager, Benelux & Nordics
Tel: +31 (0)88 212 51 94