Nieuws

Persbericht: Zakelijk vertrouwen in databeveiliging in de cloud op laagste punt ooit

DC14-439 (2 oktober 2014)

Beveiligingsrisico neemt toe: 50 procent van de grote organisaties kiest voor consumentgerichte clouddiensten

Uit nieuw wereldwijd onderzoek van BT blijkt dat databeveiliging en het vertrouwen in cloudgebaseerde diensten een snelgroeiende zorg zijn voor IT-beslissers van grote organisaties.

Hoewel zeventig procent van de ondervraagden wel gebruik maakt van cloudopslag en webapplicaties, is hun vertrouwen in cloudbeveiliging nog nooit zo laag geweest.

Maar ondanks dit lage vertrouwen, maakt vijftig procent toch gebruik van consumentgerichte clouddiensten, in plaats van clouddiensten die specifiek zijn ontworpen voor zakelijk gebruik.

Het onderzoek brengt de houding van IT-beslissers ten opzichte van clouddiensten en het gebruik ervan in kaart, verspreid over bedrijven in elf landen en regio’s wereldwijd.

Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de IT-beslissers (76 procent) beveiliging als de grootste zorg ziet bij het gebruik van cloudgebaseerde diensten. De helft van de respondenten (49 procent) geeft aan ‘erg of extreem bezorgd’ te zijn over de veiligheidsimplicaties van deze diensten. Dit is een flinke toename (plus 10 procent) in vergelijking met het voorgaande onderzoek in 2012.

Op de vraag waarom wordt gekozen voor consumentgerichte clouddiensten in plaats van zakelijke clouddiensten, geeft 48 procent van de respondenten aan de indruk te hebben dat zakelijke cloudapplicaties- en diensten te duur zijn. 44 procent denkt dat cloudapplicaties- en diensten voor consumenten even effectief zijn als diensten voor zakelijke gebruikers.

Meer dan de helft van de IT-beslissers (54 procent) vindt het ook lastig een derde partij te vertrouwen. 41 procent van de respondenten heeft de indruk dat alle clouddiensten van nature onveilig zijn en 26 procent van de ondervraagden heeft weleens een datalek-incident meegemaakt waarbij de aanbieder van de clouddienst deels schuldig was.

Mark Hughes, CEO BT Security: “De wereldwijde adoptie van clouddiensten is snel toegenomen. Organisaties willen gebruik maken de vele voordelen – zoals schaalbaarheid, snelle implementatie en het overal hebben van netwerktoegang – die deze diensten kunnen bieden. Het onderzoek heeft een interessante paradox blootgesteld; enerzijds zijn beslissers bezorgd over de gevolgen voor de veiligheid van het gebruik van publieke clouddiensten, anderzijds lijken hun aankoopbeslissingen te worden gedreven door korte termijn kostenpercepties.”

“We sporen deze beslissers aan om rekening te houden met eventuele reputatieschade en de impact op hun merk na een beveiligingsinbreuk. Zakelijke cloudapplicaties- en diensten zijn ontworpen om bedrijven de mogelijkheden van de cloud optimaal te laten benutten terwijl ze tegelijkertijd beveiligingsrisico’s sterk verminderen. Zo biedt ons eigen BT Cloud Compute portfolio bijvoorbeeld beveiliging van cloudopslag en zorgt ons BT Assure portfolio voor sterke cloudgebaseerde beveiliging en risicomanagement, wat uiteindelijk kan leiden tot aanzienlijke besparingen.”

“Ik adviseer organisaties eerst een grondige risicoanalyse uit te voeren voordat er een consumentgerichte clouddienst wordt gekozen. Iedere organisatie heeft andere eisen wat betreft beveiliging die meegenomen moeten worden bij het vergelijken van aankoopbeslissingen. Onze beveiligingsspecialisten kunnen deze organisaties helpen om de juiste beoordeling te maken en tot de optimale oplossing te komen om de risico’s te beperken en een goede prestatie te leveren, wat hun behoeften ook mogen zijn.”

Over BT

BT is één van 's werelds grootste leveranciers van communicatiediensten en -oplossingen en is actief in meer dan 170 landen. De kernactiviteiten van BT omvatten de wereldwijde levering van netwerkgebaseerde IT-diensten; lokale, nationale en internationale telecommunicatiediensten aan zijn klanten voor thuisgebruik, op kantoor en onderweg; producten en diensten op het gebied van breedband, TV en internet, alsook convergente vast/mobiele producten en diensten. BT is actief met vijf divisies: BT Global Services, BT Business, BT Consumer, BT Wholesale en Openreach.

In het boekjaar dat eindigde op 31 maart 2014, rapporteerde BT Group een omzet van 18.287 miljoen Britse pond met een winst voor belasting van 2.312 miljoen Britse pond.

British Telecommunications plc (BT) is een volledige dochteronderneming van BT Group plc waarin vrijwel alle bedrijfsonderdelen en activa van BT Group zijn verzameld. BT Group plc is genoteerd aan de effectenbeurzen van Londen en New York.

Bezoek voor meer informatie over BT: www.btplc.com.

Over BT Security

BT Security bouwt voort op meer dan 70 jaar ervaring met het helpen van wereldwijde organisaties opererend in verschillende sectoren. BT helpt organisaties bedreigingen voor te blijven en de complexiteit en onzekerheid rondom beveiliging te verminderen. Wij bieden end-to-end-diensten die onze klanten helpen bij het waarborgen van een goede beveiliging, in een tijd waarin beveiligingsbudgetten vaak niet in lijn zijn met het bedreigingslandschap.

De geavanceerdheid van onze beveiligingsactiviteiten zorgt ervoor dat wij ons volledig kunnen richten op onze assets, mensen en processen, en deze kunnen combineren met ons netwerk en onze beveiligingsintelligentie. Zo helpen wij onze klanten risico’s te vermijden. BT Security beschermt zowel BT als zijn klanten en bestaat uit een wereldwijd team van 1.300 beveiligingsexperts, 600 mondiale beveiligingsspecialisten en een professional services team van ongeveer 4.000 medewerkers.

Het BT Security Assure portfolio bestaat uit de volgende diensten:

  • Assure Managed Firewall
  • Assure Web Security
  • Assure Intrusion Prevention
  • Assure Message Scan
  • Assure Denial of Service Mitigation
  • Assure Cyber
  • Assure Managed Cloud
  • Assure Threat Monitoring
  • Assure Vulnerability Scanning

Bezoek voor meer informatie over BT Security: www.bt.com/btassure/securitythatmatters.

Noot voor de redactie:

BT Cloud Compute is beschikbaar in twintig landen in Europe, Noord- en Zuid Amerika, het Midden-Oosten, Afrika en Azië-Pacific. Bezoek voor meer informatie: http://www.globalservices.bt.com/bnlx/en/products/cloud_compute.

Het BT Assure portfolio van beveilingsdiensten is wereldwijd beschikbaar en wordt ondersteund door gekwalificeerde professional services experts. Bezoek voor meer informatie: http://www.globalservices.bt.com/bnlx/en/products_category/security_and_risk_management.

Over het onderzoek

Het onderzoek is in juli 2014 uitgevoerd door Vanson Bourne in opdracht van BT. Interviews zijn afgenomen onder 640 IT-beslissingsbevoegden van middelgrote tot grote ondernemingen (1000+ werknemers) in elf landen en regio’s – het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, VS, Spanje, Brazilië, het Midden-Oosten, Hong Kong, Singapore, Zuid-Afrika en Australië – en in verschillende sectoren, bijvoorbeeld de retail-, financiële- en publieke sector.

Voor meer informatie:

BT
Dennis Doodeman
Sr. PR & Corporate Relations Manager, Benelux & Nordics
Tel: +31 (0)88 212 51 94
Mailto:dennis.doodeman@bt.com